Tasarruf Nedir? Nasıl Tasarruf Yapılır?

Bugün şu saatler itibariyle temmuz ayını bitirdik ve ağustos ayına merhaba dediğimiz ilk saatlerdeyiz. Genel olarak hepimiz bir maaş ayını daha doldurduk. Çalıştığımız iş yerlerimiz veya bize kazanç sağlayan her ne ise an itibariyle yeni bir maaş hakkımız daha dolmuş oldu.
Geçen maaşı düşünsenize ne anladınız kazandığınız maaşınızdan? Belki de bir hafta da bitirdik. Taksitler, alışveriş, kredi ve kredi kartlarımız aidat kira buna benzer ödemler derken bir bakmışız yine bize kalan üç kuruş. Yani bu ay için hedef koyduğumuz hani o tasarruf planı, birikim yapma problemi devam ediyor. Çünkü paramız kalmadı kenara ayırmak istedik tasarruf yapmak bu ay rahat geçirmek istedik ama problem devam ediyor başaramadık.
Açıkçası tasarruf kolay bir süreç değil. Çünkü bizi etkileyen birçok satın alma davranışı var. Çok büyük böyle çok canlı çok güzel çok hoş avm vitrinleri var. Çok hoş alışveriş siteleri var ve çok güzel ürünler var. Ve bir taraftan da tabii ki sosyal medya var yani beyin algısı ile ve çevremizde benimde olsun düşüncesi ile alışveriş yapmamıza sebep olan bir sürü faktör var. Malesef her geçen gün alışveriş ve para harcama alışkanlığımız daha da yükseliyor bunun hepsi bizi dışarıdan etkileyen ve genellikle bize harcamaya yönlendiren dış etmenler. Ama bir taraftan da hayatın gerçekleri var yani finansal karlar, finansal kazançlar, finansal olgunluk seviyesi dediğimiz kavramlar. Bütün bunların hepsinin amacı aslında bir emek koyup karşılığında ne kadar kazanıyoruz ve amaçlarımız karşısında nereye ulaşabiliyoruz.

Birileri bize harca diyor ve biz harcıyoruz. İçimizde ki o ses de acılı bir şekilde harcama diyor. Biz harcama diyen daha doğrusu planlı harca diyen taraf olacağız. Tasarrufta en önemli konu bu. Açıkçası harcamamaktan ziyade planlama arkadaşlar. Çünkü genellikle insanlar harcayıp tasarruf etmeye çalışırlar ancak harcayıp tasarruf etmeye çalışırsak geride çok bir şey belki de hiç bir şey kalmıyor. Bu sistem bize yazımın başında bahsettiğim gibi her zaman tasarruf ve birikim planlarımızı gelecek aylara ertelememize sebep oluyor. Bu konuda kararlı olacağız planlı harcama yaparak önce tasarruf yada aylık birikim veya bu yatırım adı her neyse bunu ayırmak daha sonrasında aylık giderlerimize harcamak. İşin özü net olarak budur. Bunu başarmak ise kararlılık ve net olmaktan geçiyor. Eğer bunu bir defa yaparsanız zaten alışkanlık oluyor ve bu süreç sizi geleceğe bakmanız açısında daha özgüvenli ve daha konforlu hayat için her ay bir adım daha atmanızı sağlıyor.
Tasarruf Etmenin Psikolojik Etkisi
Tasarruf ettikçe plan kurmaya başlıyorsunuz. Bence önemlisi tasarruf etmek insana bir özgüven sağlıyor. Tek çıkar yolun maaşım yada bu işim değil bir b planım var. Yan cebimde maaşım haricinde bir birikimim var düşünceleri insan psikolojisine çok iyi geliyor. Stresi azaltıyor huzur veriyor. Tüm çalışanlara şunu öneriyorum olabildiğince tasarrufu hayatımızın bir parçası haline getirmemiz lazım. Kendi maaş muhasebemizi yaparken birikim ve ev tasarruflarımla oluşturduğum ayrıca bir bütçem bir planlamam var diyeceğiz. Bunu başardığınız zaman görürsünüz bu planlama ve tasarruflarınız sizi oldukça rahatlatacak. Rahatlamak da bizim aslında işlerimizde potansiyelimizi daha iyi kullanmamızı, günlük hayatımızda veya ailemize karşı kısaca herşeye karşı yaklaşım ve bakış açımızı pozitif olarak büyük etkileri olacaktır. O yüzden bu güzel bir döngü arkadaşlar. Birikim insanı psikolojik olarak da çok etkiler. Daha konforlu psikolojik olarak rahat mental olarak daha konforlu bir hayat yaşamamıza sebebiyet verir. Yatırım yapmayı bilmek demek en az çalışırken kazanmak kadar kıymetlidir.
İş Hayatımız ve Emeklilik Hayatımız

Hayatımızı farklı aşamalarda değerlendirebiliriz. Çocukluk yıllarımız, okul ve eğitim hayatımız gibi bir takım süreçleri atlattık ve hepimiz iş hayatına girdik. Bu süreçten itibaren artık yetişkin birey olarak hepimiz finansal özgürlüğümüze sahibiz ve para kazanmaya başladık. Ancak bu kazanılan paranın miktarı gerçekten bizim için yeterli mi? Tabii ki belirli pozisyonlarla işe başlıyoruz ve orada belirli maaşlarla ilerliyoruz kazançlarla ilerliyoruz ama sonra tabii ki tecrübemize göre bu kazançlarımız belli oranda artıyor. Artıyor ancak bir de burada önemli bir konu var ki bizim de varoluş amaçlarımızdan bir tanesi emeklilik.
Emeklilik döneminde özellikle finansal kazançlarınızın çok ciddi manada azaldığını görüyoruz. Peki biz o zaman da yine harcamayı bırakacak değiliz değil mi? Tabi ki harcayacağız, gezeceğiz emekli oldum diye böyle bir anda bütün keyif aldığımız konfor veren sevdiğimiz harcamalarımızı, seyahatlerimizi bir anda bıçak keser gibi kesmeyeceğiz. Dolayısıyla işte asıl sıkıntı ve zorluk orada başlıyor. Ama elimizde emekli olunca ne yok? Elimizde tabi ki zaman yok. Yani emekli maaşımızı daha fazlasını kazandıracak gelirimizi düzeltecek o yaş için ne zaman var ne şimdi ki güç ve sağlığımız. İşte bu yüzden bu dönem bizim için çok çok kıymetli. Ama bu dönemden daha önemli bir dönem varsa o da aktif çalıştığımız ve en yüksek gelir elde ettiğimiz şu an ki dönem. Eğer ben bu dönemde tasarruf etmezsem ya da yeteri kadar tasarruf etmezsem, emek zaman ayırmaz bütçe ayırmaz paramızın yetmediği durumda kredi kartından faydalanarak bizim olmayan paramızı da kullanır gelecek maaşlarımızı da şimdiden harcarsak, ilerleyen zamanlarda ve hatta olası maaş gecikmeleri veya sağlık beyaz eşya gibi acil beklenmedik plansız ihtiyaçlarımızı karşılarken bile maddi olarak finansal krizler yaşayabiliriz. Bu tarz durumlarda gerçekten çok zorluk çekebiliriz. Bu nedenle tasarruf çok önemli.
Tasarruf veya Birikim Yapmak İçin Bütçe Stratejisi
Tasarruf veya birkim konusunda en sık yapılan hata neydi? Mesela maaşımızı düşünelim. Aynı zamanda bu bizim bütçemiz. Genellikle bütçe tamamen harcandıktan sonra bir bakmışız birikim veya yatırım için para kalmadı diyoruz. Oysa benim size önerdiğim konu neydi? Maaşımız üzerinden bütçeyi yaptıktan sonra değil bir harcama planması yaparken yani paramızı hiç harcamadan önce bulunduğumuz ay için tasarruf etmemiz gerekiyor. Bu aynı zamanda dünya genelinde en zengin yatırımcıların da kullandığı ve tavsiye ettiği, bir çok finansal kitaplar da sürekli yer alan büyük yatırım stratejisidir.
Tasarruf Ederken Hayatı Kaçırmayın

Bir şeyi planlamak için yazarak düşünmek her zaman kalıcı ve disiplinli bir alışkanlıktır. En azından ben bu şekilde planlamalarımı yazarak yapıyorum. Maaşımızı aldık bütçe planlamamızı yaptık. Stratejimizi uyguladık birikim için paramızı ayırdık. Ama sonuçta hayata devam ediyor ve ay içerisinde beklenmedik harcamlarımız da olabiliyor. Bu durumda sonuçta bu Allah’ın emri değil yani ben onu yazdım diye bu şekilde planladım diye yapmak zorunda değilim.
Kendimizi de tasarruf edeceğiz diye böyle çok büyük baskı altına almaya hiç de gerek yok çünkü hayatında akması ve o güzel anların yaşanması gerekiyor. Hayatın her alanında olduğu gibi tasarruf konusunda da bir dengeye ihtiyaç var. Ben kendi adıma olabildiğince kendi evimde gelirim doğrultusunda giderlerimi böyle basit excel tablosu ile gelir gider şeklinde ama her ayrıntıyı yazarak örnek veriyorum aracımın yakıt masrafı gibi ne kadar giderim hepsini yazıyorum. Ve en sonunda yazdıktan sonra da bir sütuna harçlıklarımı yazıyorum. Yani benim kişisel olarak ne kadar bir aylık harcamam olabilir. Eşimin ne kadar olabilir. Çocuklarıma ne kadar olabilir bunları ayırıyorum. Burada kıyafet bütçesi var genel giderler var market var pazar var. Bu planlama bizi doğru disiplinli ve geleceğe daha rahat bakmamıza çok yardımcı oluyor. Psikolojik olarak tüm bu harcamalarımızı yazdığımız zaman aslında etkileniyoruz. Evet ben buna uymalıyım buna göre hareket etmeliyim.
Tüm gelir ve giderlerimizi oraya yazdığımız zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Eğer bütçe açılıyorsa biraz psikolojik olarak rahatsız olmaya başlıyoruz. Eğer hesabımıza uygun hareket ediyorsak aynı şekilde psikolojik olarak rahatlamaya başlıyoruz. Bu ufak hesaplarımızı yaparken işin özünde hem hayatın getirdiği güzellikleri kaçırmadan yaşamaktan keyif almayı hem de daha stratejik bir bütçe yönetimi ile geleceğimiz için daha konforlu bir hayat hazırlamaya başlamış oluyoruz.